Mustig Höna Marengo



Marengo är en maträtt som kejsar Napoleon I ska ha blivit serverad av sin kock i den italienska staden Marengo efter att ha vunnit Slaget vid Marengo år 1800. Rätten som är en hönsfågelrätt, gjordes med de råvaror som fanns tillgängliga, och som efter detta kallas Marengo. Ingredienserna är förutom kyckling/höna exempelvis kräftor, champinjoner, krossade tomater, vitt vin och vitlök. - Tomater fanns inte med i ursprungsreceptet. Vid denna tid odlades tomat endast som prydnadsväxt.

Enligt originalreceptet ska fågeln serveras med friterade ägg, rostade brödskivor och kokta kräftor.



Obs! Tillaga inte Mustig Höna Marengo i en oemaljerad järngryta. Syran från vinet löser ut järn som missfärgar rätten.

Till kokning
1 stor kokhöna eller 2 små
3 dl vitt vin
ca 15 dl vatten
1 burk hackade/krossade tomater
1 gul lök
1 morot
1 tsk salt
5 vitpepparkorn
2 -3 klyftor vitlök

Till reduceringen
Reducera kokspadet dvs koncentrera smaken genom att låta spadet koka utan lock tills mer än hälften kokat bort.


Till såsen
8-10 små gula lökar
ca 200 gram champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 dl kokhönsbuljong
2-3 msk smör
1½ msk vetemjöl
2 tsk Sweet chili
salt och peppar efter smak

1. Dela hönan i mindre bitar och lägg dem i en gryta
2. Tillsätt vinet, tomaterna och vattnet så att hönsbitarna är täckta
3. Tillsätt de övriga ingredienserna.
4. Låt koka i 2-3 timmar tills hönan är klar. Ta bort skummet.
5. Rensa och skiva hönan och sila spadet.
6. Reducera (koka bort vattnet) tills ca ett par dl kokspad är kvar.
7. Skala och hacka löken.
8. Skölj färska champinjoner och skär dem i mindre bitar.
9. Fräs svampen tillsammans med löken och vitlöken i en gryta och rör ner mjölet.
10. Tillsätt buljong och smaka av med salt och peppar.
11. Koka upp och tillsätt det skivade hönsköttet

Eventuellt kan du också smaka av med konjak. Vill du "lyxa" till det kan du blanda i kräftstjärtar och svarta oliver

Garnera med färsk basilika, oregano eller persilja
Servera med spagetti. Det går också att servera med brödkrutonger (vitt bröd stekt i olivolja) och stekt ägg.

Variera receptet genom att under ca 10 min koka skivad potatis i buljongen (under reduceringen) som sedan blandas i och värms vid sista uppkoket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar