2 kokhöns blir 3 måltider: sås, soppa och sallad

Två kokhöns som kokas tillsammans blir början till flera måltider.
Häll på vatten så det täcker hönorna. Tillsätt 2 tsk salt/liter vatten. Koka upp. Ta bort skum. Tillsätt 2 morötter och 2 lökar (findelade)
10 vitpepparkorn och 1 lagerblad. Koka i 1,5-2 timmar.

Höns med sås och ris
1 höna - hönskött i bitar.
Gör såsen: Smält 2 msk smör. Tillsätt 3 msk vetemjöl. Späd med 5-6 dl buljong från hönskoket. Koka såsen i 3-5 min. Salta och smaksätt med ev citron. Klipp dill i såsen. Servera med kokt ris eller potatis och en fräsch sallad på vitkål, persilja, tomat och citron

Hönssoppa med spagetti
0,5 höna - hönskött i bitar.
Hönsbuljong från hönskoket + ev buljongtärning.
Koka 1 dl sönderbruten spagetti i buljongen tillsammans med 2 skivade potatisar, 2 skivade morötter, 1 strimlad purjolök.
Tillsätt 1 burk tomater och 1 tsk basilika samt ev lite vitlök. Tillsätt hönsköttet när grönsakerna är mjuka. Ät soppan med bröd.

Hönssallad med ris
0,5 höna - hönskött i bitar.
Koka 2 dl ris med 5 dl vatten, 1 tsk salt i 20 min.
Salladsås hälles över riset medan riset är varmt.
Salladsås: 2 msk vinäger, 1 tsk salt, peppar, 2 msk olja, 2 msk vatten.
Låt riset kallna.
Lägg i hönsköttet (i bitar) , gurka i stavar och en burk majskorn.
Servera salladen kall med vitt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar