Kokhönsfrikassé med rosmarin och citron



Till kokning
1 kokhöns på 1 kg
ca 1½ l vatten
2 gula lökar, i klyftor
2 morötter, skivade
Saft av 1 Citron
½ msk salt
2 kvistar Rosmarin
1 Lagerblad
5 Vitpepparkorn

1. Ta fram en gryta stor nog att rymma hönan. Dela den eventuellt om den inte får plats ordentligt. Täck hönan med kallt vatten och tillsätt övriga ingredienser. Låt hönan koka upp och skumma ytan.

2. Sjud hönan tills köttet är mört och lätt går att lossa från benen, 2-3 timmar beroende på storlek och ålder.

3. Ta upp hönan ur buljongen och rensa köttet från benen. Lägg tillbaka ben och skinn i buljonggrytan. Sjud buljongen ytterligare 30 minuter och sila sedan bort hönsrens, grönsaker och kryddor. Reducera (koncentrera smaken genom att koka bort vatten) tills max hälften av det ursprungliga kokspadet finns kvar.

Till frikassé
300 g delad och rensad kokhöns
3 dl kokhönsbuljong
1 msk Finhackad Rosmarin
1 dl Grädde
2 Äggulor

4. Koka upp med ½ dl grädde, 3 dl av hönsbuljongen och finhackad rosmarin. Rör samman resten av grädden med äggulorna och blanda ner i grytan. Lägg ner hönsköttet.

5. Låt den bara sjuda en liten stund under omrörning, äggulorna gör att såsen tjocknar. Blir det för varmt så kan de koagulera, så var försiktig med värmen.

Servera med kokt Broccoli, Citron, Gurka, Cocktailtomat och Bladpersilja.


källa: birgittahoglundsmat.wordpress.com
Ursprungsreceptet var på kalkon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar