Kokt höns från Iduns kokbok


8—10 pers.

Det intressanta med detta recept är att hönsen inte ska koka utan vatten ska vara ca 90 grader.

2 unghöns på omkr. 3 kg.
2 tsk. salt (10 gr.)
1 1/2 hg. späck, i 2 skivor
1 1/2 Lit. höns- eller kalvbuljong
1 liten klyfta portug. lök*
4 persiljestjälkar
2 nejlikor
5 vitpepparkorn

Hönsen läggas i en kastrull, som ej bör vara vidare än att de nätt och jämnt rymmas, den kalla buljongen ihälles, får koka upp, skummas väl, varefter löken,persiljan och kryddorna iläggas.

Hönsen få därefter ej koka utan endast ligga i spadet, som bör hållas vid + 90°, tills de äro möra,eller 2—3 tim., beroende på hönsens ålder. De upptagas och hållas varma i vattenbad.
Spadet hopkokas och därav beredes ljus champinjon-, tryffel-, tomat- eller ostronsås.

Hönsen skäras och uppläggas på fat, så att de se hela ut, garneras med sallad, persilja och, om så önskas, med skivor av tryffel eller champinjonhattar, frästa i smör.

Serveras med ris eller kokt potatis.
Såsen serveras i såsskål.

* portugisisk lök brukar vara en äldre typ av rödlök. Jag gissar att det är vitlök som menas eftersom man ska ha en liten klyfta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar