
Detta receptet kommer från 1700-talet från den handskrivna kokboken Märta Stures hushållsbok
Kokning
1 st kokhöns t ex från Gräsljunga gård
1 stor lök
1 morot
½ lagerblad
vatten
Sås
buljongen från hönskoket reducerat till 3–4 dl
1 liten lök
1 dl vin eller portvin
2 hg rimmat stekfläsk
1–2 äpplen
riven muskotnöt
vitpeppar
1 äggula
Till kokningen
1. Stycka hönan i mindre bitar
2. Tillsätt vatten så att bitarna blir täckta och koka upp. Ta bort skummet och lägg i morot, lagerblad och lök.
3. Koka i 1½ - 2 timmar eller mer under lock tills köttet är mört och lätt går att lossa från benen
4. Ta undan hönsdelarna och sila spadet
5. Reducera till buljong dvs koka spadet utan lock tills det finns 3-4 dl kvar
Till såsen
6. Tärna fläsket och stek det.
7. Hacka lök och äpple och bryn dem tillsammans.
8. Blanda buljong, fläsk, äpplen, kryddor och lök i en stekgryta. Häll i vinet och koka upp
9. Red såsen med äggula
10. Värm hönsköttet i såsen och servera
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar