
En frikassé är en tillagningsmetod där kött, fågel eller grönsaker skärs i medelstora bitar och kokas i buljong eller sås och reds av med smör och grädde eller äggula.
Till kokning
1 höna (ca 1 1/2 kg)
1 gul lök
1 morot
1 1/2-2 l vatten
2-3 tsk salt
8 vitpepparkorn
Till sås
2 msk smör eller margarin
1 1/2-2 tsk curry
3 msk vetemjöl
5 dl buljong (kokspad)
1 äggula + 1/2 dl grädde
1. Skölj fågeln väl och dela den i halvor, så kokar den fortare färdigt.
2. Skala och klyfta löken. Skär den skalade moroten i bitar. Koka upp vattnet med salt, kryddor och grönsaker. Lägg i fågeln och koka ca 1 - 2 timmar.
3. Ta upp fågeln och ta bort skinnet. Dela den i portionsbitar.
4. Sila kokspadet och koka utan lock tills 5 dl är kvar (reducera till buljong)
5. Gör nu såsen:
Smält fettet tillsammans med curryn.
Rör ner mjölet och späd med den silade och skummade buljongen.
Sjud såsen ca 5 minuter.
Vispa samman gula och grädde och rör ner detta i såsen, som sedan inte får koka.
5. Lägg fågeln i en karott och häll över såsen. (Vill du servera fågeln riktigt varm kan du förvärma portionsbitarna i micron)
6. Kokt ris och haricots verts smakar bra till hönsfrikassén.
källa: Hemmets Journal
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar