Indisk hönsoppa med ris



1 höna ca 1,5 kg ex från Gräsljunga gård
Vatten
1 morot
1 lök
1 bit rotselleri
1 äpple
1 dl ris

Svartpepparkorn
Timjan
1 lagerblad

4 msk smör
1 msk curry
1 tsk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl grädde

1. Lägg hönan i en rymlig kastrull. Fyll på med kallt vatten tills fågeln är täckt. Koka upp och skumma av ordentligt.

2. Tillsätt nu morot, rotselleri och kryddor. Koka upp igen, sänk värmen och låt sjuda långsamt. Skala löken och äpplet. Tärna äpplet i fina tärningar som du lägger undan i skål med lock (lägg en tallrik över så att äpplet inte blir brunt tills det ska användas.). Lägg i äppelskal, kärnhus och resterna av löken i den sjudande buljongen.

3. Ta upp hönan när den kokat cirka 2-3 timmar (eller när du avgör att den är färdig). Låt den svalna under en fuktig handduk.

4. Sila buljongen till en annan kastrull.

5. Fräs lök och äpple i smör i grytan du kokat hönan i. Pudra över curryn och vetemjölet. Tillsätt tomatpurén. Tillsätt riset. Fyll på med den heta och silade buljongen. Låt koka i 20 minuter.

6. Plocka hönan fri från skinn och ben. Skär i bitar. Du avgör hur mycket kött du vill ha i soppan. (Ca 1 dl per person räcker.)

7. Rör ner kallt smör i den färdiga soppan och tillsätt grädde. Smaka av med salt samt tillsätt fågelköttet.

Servera med ett gott bröd (eller papadum*) och om så önskas - en bit vällagrad ost.

* Indiskt friterat tunnbröd

1 kommentar:

  1. Vad kul se att mitt recept och min bild från matklubben.se kommer till nytta! :)

    Hälsningar,
    Ella (marfo133, matklubben)

    SvaraRadera