Kokt höna med svamp- och paprikasås

Till kokningen
1 höna t ex från Gräsljunga gård
2 liter vatten
½ -1 msk salt
2 gula lökar, i klyftor
2 morötter, skivade
1 vitlöksklyfta, skalad och delad
5 vitpepparkorn

Till såsen
1 röd paprika
1 grön paprika
200 g färska champinjoner
olja
3 msk vetemjöl
6 dl buljong från hönskokningen
1 dl grädde

1. Ta fram en gryta stor nog att rymma hönan. Dela den eventuellt om den inte får plats ordentligt. Täck hönan med kallt vatten och tillsätt övriga ingredienser. Låt hönan koka upp och skumma ytan.

2. Sjud hönan tills köttet är mört och lätt går att lossa från benen, 2-3 timmar beroende på storlek och ålder.

3. Ta upp hönan ur buljongen och rensa köttet från benen. Lägg tillbaka ben och skinn i buljonggrytan. Sjud buljongen ytterligare 30 minuter och sila sedan bort hönsrens, grönsaker och kryddor.

4, Reducera (koncentrera smaken genom att koka bort vatten) tills 6 dl är kvar

5. Strimla paprikorna och fräs den i stekpanna. Fräs svampen. Strö över vetemjöl och rör om.
Späd med buljong, lite i taget, under omrörning.

6. Koka 3 minuter. Tillsätt grädde, hönskött och paprika.

Krydda ev med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar