Chicken à la King

(4-5 personer)

Till kokningen
En kokhöna på 1,2 kilo från t ex Gräsljunga gård
1 gul lök
1 morot
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 tsk salt

Till såsen
1 1/2 hg champinjoner
1-2 gröna paprikor
1 liten burk piemento (inlagda paprikor)
3 dl kaffegrädde (matlagningsgrädde)
1 knivsudd cayennepeppar
saften ur en 1/2 citron
smör
vetemjöl
salt

1. Koka hönan i vatten så det precis täcker och skumma av.
2. Skala och skär lök och morot grovt och släng ner i gryta med lagerblad, peppar och salt.
3. När fågeln är klar (2-3 timmar) plockar du upp den låter den svalna, plockar av köttet och skär ned det i sockerbitsstora bitar.
4. Sila buljongen och stormkoka den utan lock tills 2 -3 dl återstår (reducera)
5. Skiva ner paprika, champinjoner och piemento.
6. Fräs paprikan i smör cirka 3 minuter, släng därefter ner chaminjonerna och låt dem fräsa lika länge och lägg sist i piementon samt smaksätt med 1/2 tsk salt och rejält med svartpeppar.
7. I den reducerade buljongen blandar du ner grädden och låter det koka upp.
8. Rör ihop 2 msk smör med lika mycket mjöl (det kallas för beurre manié), och vispa ned i såsen. 9. Sjud några minuter, tillsätt citronsaften och cayenneppar, häll över kyckling och grönsaker och värm upp.

Servera med ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar