Grekisk kokt höns i citronsås

Grekisk kokt höns i citronsås

1 kokhöna t ex från Gräsljunga gårdsbutik
1 gul lök
1 morot
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 citron
salt
peppar
vetemjöl
margarin

1. Lägg hönan i en rymlig kastrull och slå på så mycket vatten att det täcker över.

2. Låt den koka upp och sjud den sedan 5-6 min. Skumma väl.

3. Lägg i grönsakerna, lagerblad, vitpepparkorn och 1.5 tsk salt.
Lägg på lock och låt hönan sakta koka färdigt.

4. Tag upp hönan och håll den varm. Sila såsen och slå den i kastrull och låt den koka våldsamt utan lock till dess att ca 1/2 liter buljong återstår.

5. Fräser 1/2 msk smör i en kastrull och rör ner lika mycket mjöl. Slå på buljongen. Vispa ordentligt så såsen blir jämn och fin. Pressa i saften av en citron. Låt såsen sjuda i 5-6 minuter.

6. Tag av kastrullen värmen och vispa ner i gulorna. Smaka om du behöver mer salt och kanske peppar.

7. Skär upp hönan i bröst och lårbitar och slå såsen över.

Servera gärna ris till.

källa: "Matsidan" med Carl Butler Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar