Grekisk kokt höns i citronsås
1 kokhöna t ex från Gräsljunga gårdsbutik
1 gul lök
1 morot
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 citron
salt
peppar
vetemjöl
margarin
1. Lägg hönan i en rymlig kastrull och slå på så mycket vatten att det täcker över.
2. Låt den koka upp och sjud den sedan 5-6 min. Skumma väl.
3. Lägg i grönsakerna, lagerblad, vitpepparkorn och 1.5 tsk salt.
Lägg på lock och låt hönan sakta koka färdigt.
4. Tag upp hönan och håll den varm. Sila såsen och slå den i kastrull och låt den koka våldsamt utan lock till dess att ca 1/2 liter buljong återstår.
5. Fräser 1/2 msk smör i en kastrull och rör ner lika mycket mjöl. Slå på buljongen. Vispa ordentligt så såsen blir jämn och fin. Pressa i saften av en citron. Låt såsen sjuda i 5-6 minuter.
6. Tag av kastrullen värmen och vispa ner i gulorna. Smaka om du behöver mer salt och kanske peppar.
7. Skär upp hönan i bröst och lårbitar och slå såsen över.
Servera gärna ris till.
källa: "Matsidan" med Carl Butler Aftonbladet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar