Hönsbuljong - Hur koka höna



1 höna t ex från Gräsljunga gårdsbutik
2 liter vatten
½ -1 msk salt
2 gula lökar, i klyftor
2 morötter, skivade
2 vitlöksklyftor, skalade och delade
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
4 persiljestjälkar

1. Ta fram en gryta stor nog att rymma hönan. Dela den eventuellt om den inte får plats ordentligt. Täck hönan med kallt vatten och tillsätt övriga ingredienser. Låt hönan koka upp och skumma ytan.

2. Sjud hönan tills köttet är mört och lätt går att lossa från benen, 2-3 timmar beroende på storlek och ålder.

3. Ta upp hönan ur buljongen och rensa köttet från benen.Lägg tillbaka ben och skinn i buljonggrytan. Sjud buljongen ytterligare 30 minuter och sila sedan bort hönsrens, grönsaker och kryddor. Reducera (koncentrera smaken genom att koka bort vatten) tills max hälften av det ursprungliga kokspadet finns kvar.

4. Låt buljongen svalna. Förvara i kyl och skrapa sedan bort fettkakan som bildats överst. Fettet kan användas till att fräsa grönsaker i till soppor och stuvningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar